Utazás kereső-
Indulási időpont
Ár
Csökkenő
NövekvőUtazással kapcsolatos oltások, megelőző intézkedések
content_top
UTAZÁSSAL KAPCSOLATOS OLTÁSOK ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK
 
Sárgaláz, hepatitis A,B, veszettség, tífusz, kolera, s bizonyos utazások előtt ajánlott az influenza és a tüdőgyulladás egyik kórokozója elleni oltás is.
Sárgaláz ellen csak Budapesten a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában lehet megkapni az oltó anyagot.
Utazással kapcsolatos oltásokat a fővárosi és a megyei ÁNTSZ Oltóközpontjai is végeznek, s az oltások egy része a háziorvosnál is felvehtő.
 
Hasmenés és bélfertőzés elkerülése
 
csapv__z.jpg Pixmac000065420459.jpg  diarhea.jpg
 
Az ételekkel kapcsolatos legfontosabb szabály: mossa, hámozza, főzze vagy felejtse el!
Büféasztaloknál s drága szállodákban is veszélyes lehet a nyers hal, kagyló és a nem jól átsütött hús fogyasztása. Jégkocka, salátával díszített hidegtálak, szendvicsek fertőzést vihetnek át! Ahol a vezetékes víz ne miható, ott a fogmosásohz is gyárilag palackozott vizet kell használni!
Várostól, orvosi ellátástól távoli helyre utazók vagy hosszabb időt trópusokon töltők orvosi szenet, bélfertőtlenítőt vigyenek magukkal! Rövid antibiotikus kúrához szükséges gyógyszert orvossal kell megbeszélni és felíratni! Védőoltással megelőzhető a fertőző májgyulladás és a tífusz!
 
Tengerpartra utazóknak, búvárkodóknak
 
2007_074.jpg 2007_104.jpg kepek_voros2_1258046647.jpg b__v__r1_430x322.jpg
 
Délelőtt 1 és délután 4 között kalapban, a vállat, nyakat fedő ruházatban sétáljon  anapon! Fürdéshez is hordjon pólót a napégés ellen!
Tengeri ragadozók mérges csípésétől, harapásától az úszócipő megóv. Úszócipőt a vízparton és a sekély vízben is hordani kell!
Ne nyúljon trópusi víziállatokhoz, ha nem tudja veszélyes-e! Ne ingerelje a vízi állatokat! Ne egyen különleges formájú trópusi halat!
 
Kígyómarás megelőzésére
 
gefahr.jpg 14163.jpeg kigyo.jpg
 
Ne aludjon csupasz földön! A szabadban sötétedés után zseblámpával, bottal, csizmában, hosszú nadrágban sétáljon, csapjon zajt! Kígyómarás után őrizze meg nyugalmát (a legtöbb marás veszélytelen)! Próbáljon segítséget kérni, keveset mozogjon, a harapott végtagot tartsa a szív magassága alatt! A marás felett szorítsa le a végtagot!
 
Rovarcsípések és a malária megelőzésére
 
 image001_1.jpg 31833Bm.jpg szunyogriaszto.jpg 493183278w320h320.jpg
 
A malária ellenes szer és a rovarirtó bőrre, ruházatra együttesen hatékony! A verítékező bőrfelületet gyakrabban kell rovarirtóval védeni! Fürdés után azonnal meg kell ismételni a kezelést! Napnyugta után hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág, zokni, cipő a rovarcsípés esélyét csökkentheti. A maláriát terjesztő szúnyogok este, a Dengue lázat terjesztők szúnyogok nappal csípnek.
Maláriaveszélyes helyen alváskor szúnyogriasztóval (külföldön legismertebb Permethin) átitatott hálót használjon (légkondicionált szobában nem szükszéges)! A betegséget terjesztő szúnyogok friss vizek körül pocsolyákban, trópusi kertekben szeretnek élni. Ne hagyja ki az antimaláriás gyógyszert (pl.:Lariam, Delagil, Doxycyclin), a az orvos által előírt legmegfelelőbb készítményt szedje!
Terhes nők, gyermekek nem szedhetik, különös tekintettel kérje ki orvosának véleméynét!
 
Szafarizóknak
 
Africa_Safari_2008_402.jpg walking_safari_zimbabwe.jpg SouthAfricaRailSafariStyle179323_2_1024x682.jpg Screen_shot_2011_01_06_at_9.51.jpg
 
Hordjon természetes, egyszínű ruhát (khaki)! Ne felejtse el a kalapot és a napszemüveget, mely egyaránt véd a nap és homok ellen! Meleg ruhára éjszaka szüksége lehet! Rovarirtóval impregnált hosszú ujjú felsőrészt, hosszú szárú nadrágot, zoknit viseljen!
Tilos állóvízben vagy lassú folyású vízben fürödni a trópusi betegségek elkerülése érdekében! mindig legyen elérhető közelségben elsősegélycsomag!
a napsütésre készüljön fel magas faktorszámú napvédőkkel!
 
Várandósoknak
 
content.jpg tenger_kismama.jpg 5753terhes468.jpg 20101114anyaskodj9.jpg
 
Indulás előtt nőgyógyászati vizsgálat és konzultáció szükségszerű, erről rövid angol nyelvű igazolás szükséges lehet! Útlevélben kis külön kártyán szerepeljen a vércsoport és egyéb betegségekről, ha van ilyen az információ!
Általánosan érvényes, hogy a légitársaságok a 30. terhességi hét fölött visszautasíthatják a szállítást!
Hosszú repülőút esetén ránként 10 percet sétáljon!
Olyan országokban, ahol a vizet iváshoz, étkezéshez fertőtleníteni kell jódot ne használjon!
A terhesség első harmadában élő vakcina nem adható!
 
Idősebb utazóknak
 
33056.jpg path.jpg 566717_bfa9615fd8c1067154b1baa2960d3171_m.jpg
 
A kockázat kerülése és a biztosnágra való törekvés különösen fontos.
Védőoltások szempontjából idősebb korosztálynál meghatározó az addig átvészelt betegség és a jelenlegi gyógyszeres kezelést igénylő betegségek is! Szokásos gyógyszereit bőröndjében és kézipoggyászában is vigye magával!
Útlevelében tartson kiskártyát, melyen szerepeljen a vércsoport, gyógyszerérzékenység, szedett gyógyszerek, szálloda címe vagy az idegenvezető neve és címe! Utazók hasmenése, az időjárási hatások az idősebb szervezetet jobban igénybe veszik napégés ellen és folyadékpótlásra mindig készüljön fel! Trombózison átesettek a repülőgépen óránként 10 percet mozogjanak, alkoholt a gépen ne fogyasszanak!
 
Gyerekekkel trópusra utazóknak
 
How_To_Young_Children.jpg 1217182_f520.jpg post_5032_20101016145944.jpg children.jpg
 
A gyerekágy fölé rovarirtóval átitatott szúnyoghálót, vízfertőtlenítőt, magas faktorszámú napvédő krémmel feltétlenül készüljenek! A szabadban szárított ruhaneműt mindig vasalja át, mert betegséget terjesztő rovarok, szúnyogok rakhatják tojásaikat.
A repülőútra legyen bekészítve a legkedvesebb játéka, a légnyomás változás okoztakellemetlenségek miatt rágcsálnivaló, innivaló álljon rendelkezésre!
Malária megelőzésére 15 kg súly alatti gyermekeknek Lariam nem adható, konzultáljon gyermekorvosával! Sárgaláz ellen 9 hónapos kor alatt védőoltás nem adható!
Gyermekkel utazók legalább két hónappal az indulás előtt kérjék orvos tanácsát a védőoltásokkal és egyb megelőző tennivalókkal kapcsolatban a véleményét!
 
Minden utazás előtt állónak javasoljuk még az út előtt a körültekintő előkészületeket, az információk begyűjtését és az orvosokkal való konzultációt!
Az utazási iroda felelősséggel nem tartozik azért, ha valaki olyan útra fizet be, aminél utólag kiderül, hogy kötelező védőoltást kellett volna beadatnia!
 
Bolla Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár Távírda u.18.
tel.:22/502-717 fax:22/502-716
e-mail:bolla@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu
bollalogo.JPG
Bolla Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.
 tel/fax: 22/329-449 
e-mail: rhea@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu
 
 
 
 
content_bottom

bottom_right
INweb Informatika