Utazás kereső-
Indulási időpont
Ár
Csökkenő
Növekvő


Meteorológia

Árfolyamok


Aggteleki cseppkőbarlang és a Szinpetri nyomda múzeum   Oldal nyomtatása
content_top
AGGTELEKI CSEPPKŐBARLANG
ÉS A SZINPETRI NYOMDA MÚZEUM
 
 
Időpont: 2020. október 17. szombat
Utazás: felső kategóriás autóbusszal
Részvételi díj: 10.490 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza az utazás és idegenvezetés költségét, de nem tartalmazza a belépők árát.
Belépők: Az ár tájékoztató jellegű.
Aggtelek: felnőtt 2.500 Ft/fő, diák/ nyugdíjas: 1.250 Ft/fő
Szinpetri Nyomda Múzeum: felnőtt: 1.600 Ft/fő, diák/ nyugdíjas: 1.300 Ft/fő
            
 
Indulás Székesfehérvárról a Skála parkolóból reggel  6 órakor. Folyamatos utazást követően érkezünk Aggtelekre.
 
4081209.jpg 001054269_barlang_bejarat.jpg.jpg_orig.jpg
 
Megismerkedünk a Baradla-barlanggal, mely a felszín alatti világ jelentős képviselője a 25 km összhosszúságú barlangrendszerével. Világviszonylatban híres képződményekben gazdag barlangi értéke. Keletkezése 200-230 millió évvel ezelőttre tehető, a triász mészkőben alakult ki. A triászban fokozatosan mélyülő tenger borította és különböző minőségű meszes üledékek rakódtak le. A kőzetben ősmaradányok, zöldalgák, ammoniteszek, tengeri liliomok maradványai figyelhetők meg.  A barlang mintegy hétezer éve menedéket nyújtott elődeinknek. A több ezer előkerült lelet a csiszolt kőkorból való. Csontház termében temetkezési helyre is bukkantak.
A túra során 2 órás 2,3 km-es sétát tesznek a látogatók a Baradla-barlang 2005 év közepén átadott új fogadóközpontjától az ún. vörös-tói bejárattól a jósvafői kijáratig. A túra útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után valósággal végigdübörög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között vezet az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, a Sárkányfejet valamint a barlang legnagyobb termét, az Óriások  termét, ahol a barlang akusztikájából lehet ízelítőt kapni egy rövid zene hallgatás keretében.
 
1248614344_item_25936.jpg 00004618_frasassi2.jpg 300px_Sarkanyfej.jpg images.jpg
 
A túra résztvevő a Vörös tói bejárat - Elágazás -Halszárító - Szomorú fűz - Mikulás - Drégely vára - Arany utca - Csillagvizsgáló - Török város - Sárkányfej - Kidőlt fatörzs - Csipkéskút - Rakott karfiol - Óriástermi víznyelő - Óriások terme - Ferde terem - Színház terem - Kaffka terem - Vetődéses terem - Labirintus - Mesterséges kijárat útvonalat járják be. A mélybe 271 db lépcsőből álló lépcsősor vezet le. A barlang klímája állandó 10 Celsius hőmérsékletű levegőt és 95-100 %-os páratartalmat biztosít. Különleges klímája gyógyhatású a légzőszervekre. Gazdag élővilága, 500 állatfajnak ad otthont pl.: denevérek, taxonok, holyvák, férgek, rákok, ugróvillások, vakfutrinkák, futoncok stb...
A barlangból kilépve a felszínen folytatjuk kirándulásunkat.
 
 josvafo_2009_aug_vege_014.jpg 14052_kessler_hubert_emlekhaz_latogatas_josvafon_az_aggteleki_nemzeti_park_teruleten_2012.jpg 20080522josvafota8.jpg degyhaza.jpg josvafo_tajhaz1.jpg
 
A tájházat magába foglaló épületegyüttes az ún. Szakál-porta 1890-ben épült. A lakóház a vidékre jellemző egy szobasoros, nyeretetős, oromfalas épület, udvara felől faoszlopos tornáccal. A háziipar kimeríthetetlen eszköztárából állítottak ki néhányat. Szövőszék, gerebenek, tilolók, csörlők, rokkák, guzsalyok, teknők, szakajtók stb... Szablyár Péter állított ki karszt-kisplasztika gyűjteményét is megnézhetjük. Benézhetünk a hajdani kovácsműhelybe, a cipészműhely kellékeit nézegethetjük, de láthatunk súlymérő eszközöket, ekéket, boronákat. A hajdani csűrben kis kamara-színpadot állítottak ki, 50 főt befogadó nézőtérrel, ahol folklór műsorkat, helytörténeti előadásokat lehet nézni. A felső kertben gyönyörködhetünk abban a kis botanikus kertben, amely a karsztos táj jellegzetes növényeit mutatja be. Meglátogathatjuk a sziklába vájt pinceházat is. 
 
Utunkat folytatva Szinpetrire indulunk, ahol megtekintjük a világ legnagyobb könyvét, melyet a Guinness World Records is elismert.
Az óriás remekmű több éves munka után 2010. március 21-én készült el. Mérete 4,18x3,77 méter, 346 oldal és 1420 kg.
A könyv tárolása speciális környezetet igényel, melyben legfontosabb tényező a hőmérsékelt és a páratartalom megfelelő összhangja. A könyvet a látogatók nem lapozgathatják, hiszen ehhez egy speciális szerkezet kell, de enélkül is nagyon impozáns maga a látvány is.
 
 nagy_konyv.JPG maxresdefault.jpg
 
A nagykönyv hagyományos, kézzel fűzött, kódexkötési technológiával készült. Marhabőrrel bevont fatábláit fémveretek fogják össze, és ezek biztosítják, hogy a könyv nyitható legyen. A könyv lajai egyetlen, nem ragasztott papírívből készültek. A könyv egyes részei a speciális igények miatt "nezmetköziek". A marhabőrt Argentínából, a csavarokat Hollandiából, míg a borítóhoz a fát Svédországból szerezték be. Tartsanak velünk, tekintsék meg a világ legnagyobb könyvét!
 
Tartalmas napunkat követően haza felé vesszük utunkat, érkezés Székesfehérvárra az esti órákban.
   
 
Top Travel Utazási Iroda
  8000 Székesfehérvár Rákóczi u. 2.  
tel.:22/502-717 fax:22/502-716 
e-mail:info@atoptravel.hu 
www.kulfoldinyaralasok.hu
top_logo02_1.jpg
Top Travel Utazási Iroda 
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.  
 tel/fax: 22/329-449  
e-mail: rhea@bollatravel.hu 
www.atoptravel.hu
   
content_bottom

bottom_right
INweb Informatika