Orchidea Farm, Lendvai kirándulás

 Orchidea Farm és a Lendvai Szüret
 
online foglalás•►
 
Időpont2016. szeptember 3. szombat
Utazásfelső kategórás autóbusszal
Részvételi díj  6.990 Ft                    
A részvételi díj tartalmazza az utazást és az idegenvezetést, nem tartalmazza a belépőket és az utasbiztosítást, melynek összege 660 Ft/fő.
Belépők: Az árak tájékoztató jellegűek. 
Orchidea farm: csoportos belépő: 5 Euro/fő
Lendva zsinagóga: csoportos belépő: 1 Euro/fő
Lendva vára: csoportos belépő: 5 Euro/fő
 
Indulás reggel 7 órakor Székesfehérvárról a Skála parkolóból. Folyamatos utazást követően érkezünk Dobronakba, a Trópusi kert és orchideafarmra, ahol minden látogató egy kis ajándékot kap.

A látogatók három különböző ajándék közt választhatnak:

1.   Díszcserép – kaspó (eredeti orchideáknak)

2.  Készlet orchideák átültetéséhez (átültetési szet), mely tartalmaz: 3 liter ültető közeget, 3 műanyag cserepet, három fapálca támaszt és három csipeszt

3.   Prospektus vagyis egy kis könyvecske – Tanácsok sikeres orchidea neveléshez. Ebben részletes tájékoztatást találnak arról, hogy hogyan kell otthon tovább foglalakozni az ott vásárolt orchideákkal.

A közeli magyarok lakta Dobrovnik (Dobronak) nevű településen találjuk az egyre nagyobb hírnévnek és látogatottságnak örvendő parkot, amely Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban - amelyet termikus energiával saját termálkútjukból fűtenek - 160 féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. A nem rég kialakíott trópusi kertben évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek, és nemcsak orchideákat, hanem a kávétól a vanílián és a borson át az ananászig számtalan, ezen az éghajlaton szokatlan növényt is. Az Ocean Orchidsnál pedig havonta 40 ezer tő Hollandiából származó előnevelt lepkeorchidea (Phhalaenopsis) palántát ültetnek át edényeikbe.
 
13023798sf.jpg  2011._03._h__orchidek_026.jpg  orchidea2.jpg
 
Egyik ámulatból a másikba esünk, miközben a szűk folyosón végighaladunk. A kertészetben minden tájékoztató füzet és útmutató felirat magyarul is solvasható a szlovén és az angol mellett. Lehetőség nyílik orchidea vásárlásra is. Vásárláskor csak euroval vagy bankártyával lehet fizetni!
 
A farmot magunk mögött hagyva folytatjuk utunkat Lendvára, ahol megtekintjük a várost, a zsinagógát és a várat, majd részt veszünk az ebben az időszakban zajló Lendvai Szüreten, mely a város különböző helyszínein zajló hagyományos gasztronómiai és hagyományőrző rendezvény. A látogatókat gazdag programmal várják, régi szokásokat bemutató felvonulással, néptánc-fesztivállal, gazdag gasztronómiai kínálattal és kiváló Lendva-hegyi borokkal. 
 
100379_trgatev005_show.jpg 100378_trgatev004_show.jpg 100376_trgatev002_show.jpg geo_5910.jpg  
 
Lendva a szlovén–magyar–horvát hármas határ közelében, Rédicstől mindössze tíz kilométerre fekszik. A szlovéniai magyarság központja 1920-ig Magyarországhoz tartozott, ma mintegy négyezer magyar él a 11 ezres településen. A feliratok mindenütt kétnyelvűek, de a szlovének közül is sokan értenek magyarul, és nagyon segítőkészek.

Először az egykori Zsinagógát tekintjük meg, mely 1866-ban épült klasszicista stílusban, s a maribori mellett Szlovénia egyetlen ilyen jellegű épülete. Az alsólendvai zsidó hitközség 1837-ben alakult, szertartásait azonban a kezdetben egy bérelt épületben tartotta. A zsinagóga épületében – amely jelenleg kulturális célokat szolgál – egykor 80 ülőhely volt a férfiak részére, a karzaton pedig 60 a nők számára. Ma az épület belső terét csupán hat vájt, korinthoszi oszlopfővel ellátott oszlop díszíti, melyek a karzat tartóoszlopai. 

6c656e647661695f7a73696e6167c3b36761.jpg 04a_sinagoga.jpg lendva.jpg

Az eredeti felszerelésből csupán az óra maradt meg. A kiállításból megtudhatjuk, hogy a második világháborúig errefelé jóval nagyobb volt a zsidóság aránya Szlovénia többi területéhez képest. A holokauszt 119 lendvai zsidót pusztított el, köztük 13 gyermeket. Csupán 23-an maradtak életben. 
 
A Zsinagóga megtekintése után a nagy múltú városka fölé magasodó várhoz vezet utunk. A dombról remek panoráma nyílik: rálátni a szőlőkre, a Mura folyó völgyére, és ellátni egészen Horvátországig. Sőt, derült időben az ausztriai hegyek is kivehetők. 
 
18_grad_01_zgradba.jpg 01_zgodovina_gradu_Var1_Lendva_panorama1.jpg 01_zgodovina_gradu_Var6.jpg

A vár mai arculata a 18. században alakult ki, 1973-ban kapott benne helyet a múzeum, ahol Lendvát és vidékét, illetve a magyar közösség kulturális hagyományait mutatják be. Az állandó történelmi kiállítás azoknak a váraknak a történetét tárja elénk, amelyek a török veszedelem idején Európa védőbástyáit képezték. A lendvai vár is e védelmi rendszerhez tartozott. A környéken a legjelentősebb csatára 1603-ban került sor, de az erődítményt a töröknek nem sikerült elfoglalnia. A legérdekesebb rész talán a fegyverkiállítás Hunyadi János és Mátyás zászlóinak másolatával és a régi katonaviseletekkel. 

Lendavski_grad_4.jpg lendva_var2.jpg Lendavski_grad_7.jpg

Az emeleten a néprajzi kiállítás a muravidéki magyarság kulturális örökségét, a hetési népi textíliákat mutatja be. Lendva híres szülötte Zala György szobrászművész. Legismertebb alkotása a milleniumi emlékmű a budapesti Hősök terén, de modellt ült neki Ferenc József és Erzsébet királyné is. Emlékszobájában számos köztéri szobra megtekinthető kicsiben. 

A lendvai mulatozás után haza indulunk Székesfehérvárra, várható érkezés a késő esti órákban, kb. 21 órakor.

Ha ajánlatunk elnyerte tetszését, vagy kérdése lenne, várjuk jelentkezését!

Szívesen állunk rendelkezésére irodáinkban:

Bolla Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár Rákóczi u.2.
tel.:22/502-717 fax:22/502-716
e-mail:bolla@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu
bollalogo.JPG
Bolla Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.
 tel/fax: 22/329-449 
e-mail: rhea@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu