Szeged és Ópusztaszer

Szeged és Ópusztaszer
látogatás a Feszty-körképhez
 
online foglalás•►
 
Időpont: 2020. szeptember 06. vasárnap
Utazás: felső kategóriás autóbusszal
Részvételi díj: 7.490 Ft/fő
Az ár tartalmazza az utazást felső kategóriájú autóbusszal és az idegenvezetést, de nem tartalmazza a belépőt.
 
Indulás reggel 7:30 órakor a székesfehérvári Skála parkolóból, majd a folyamatos utazást egy technikai szünettel megszakítva érkezünk Ópusztaszerre.
A település Szegedtől csupán 30 km-re található, melynek legnagyobb nevezetessége a hatalmas területen elterülő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Az 1800 négyzetméteren rengeteg látnivaló és élmény várja a látogatókat. A méltán híres Feszty-körkép mellett a park 5 kiállítóhelyén különféle történelmi időszakokba csöppenhetünk. Az emlékpark megújult főépülete a Rotunda látogatóközpont mutatja be hazánk legmonumentálisabb festészeti alkotását a Feszty Árpád által alkotott Feszty-körképet. A panorámakép elképesztő közelségbe juttat a hajdani honfoglaló magyarokhoz. A Rotunda épületében további állandó- és időszaki kiállítások kerülnek megrendezésre.
 
 
23981.jpg 245778_633345923_big.jpg foto_340.jpg 

Az Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény a Csongrád megyei népi építészetet, a szegedi térség, a déli Tisza-vidék hajdani mezőgazdasági életmódját, hagyományait és ünnepeit mutatja be. Eleven tanyavilág rackajuhokkal, terelőkutyákkal és szamarakkal. Az iparos műhelyekben, a halászházban bepillantást nyerhetünk a régi mesterségek világába. Beleszippanthatunk egy tanyai iskola légkörébe. Láthatunk itt egykori tűzoltószertárt, kocsigyűjteményt, községházát, szélmalmot, erdészházat és a szatócsboltban meg a pékségben még a pénztárcánkat is nyitogathatjuk.rolex fake
 
 35137084.jpg targyi_felajanlas0_0_700.jpg DSC_2684.jpg skanzen.jpg
 
A Nomád Park elénk tárul a harcos, vándorló, legeltető életmódot folytató őseink mindennapjaiba. Látványos és izgalmas programok mutatják be a hírhedt harctechnikákat és a korabeli fegyvereket, de nem csak szemtanúi lehetünk mindennek, hanem kipróbálhatjuk az íjászkodást vagy a lovaglást.
 
20871796.jpg opusztaszer_nomadic_horseshow_001.jpg 1664_1.jpg opusztaszer.jpg  
 
 
Különleges látványban lehet részünk, mikor megpillantjuk a 13 földből kinövő Csete-jurtát. Az építmények egy kiállítás keretében az erdő és az ember kapcsolatát szemlélteti. Külön épületek a Világmagyarság hajléka, a Koronás-jurta és az Ökomenikus kápolna.
A 12. századi Szer mezőváros középkori monostor templomának feltárt romjai és az impozáns Árpád-emlékmű körül sétálva is nagyszerű élményekkel gazdagodva fedezhetjük fel a múltat.
 
Árak tájékoztató jelleggel:
 
FESZTY CSOMAG

2 800 Ft
Skanzen, Nomád Park, Feszty-körkép
Rotunda kiállításai (kivéve: Panoptikum)
(6 év alatt ingyenes.)
HÉTVEZÉR
JEGYCSOMAG
3 500 Ft
Skanzen, Nomád Park, Feszty-körkép
Rotunda kiállításai, Panoptikum
(6 év alatt ingyenes.)
HÉTVEZÉR
JEGYCSOMAG
kedvezményes
3 200 Ft
Skanzen, Nomád Park, Feszty-körkép
Rotunda kiállításai, Panoptikum
 
(6-26 év közöttieknek és 62 év felett. A jogosultságot igazolni szükséges!)
PANOPTIKUM
800 Ft
Belépésre nem jogosító kiegészítő jegy.
PANOPTIKUM
kedvezményes
400 Ft
6-26 év közöttieknek és 62 év felett.
A jogosultságot igazolni szükséges! Belépésre nem jogosító kiegészítő jegy.
 
Ópusztaszert magunk mögött hagyva, utunkat Magyarország negyedik legnépesebb városa felé vesszük, Szeged irányába. A város Dél-Alföld legnagyobb, a Tisza és a Maros találkozásánál fekvő egyik legnépszerűbb települése hazánknak. Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. (A Mátyás téri templom belső ajtaján meg is lehet nézni, hogy a víz milyen magas szinten állt, melyet az egykori jelölés és felirat mutat) Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült, s modernebb épületek váltották fel a régieket. 
Csoportunk elsősorban a belvárossal fog ismerkedni idegenvezetői kísérettel, s így gyalogosan kapunk betekintést Szeged nevezetességeiről.
 
dekor_szeged_hiros.jpg 2854111121050517_szeged_szent_istvan_ter_viztorony_2.jpg 04172013191629poza_Opusztaszer 1_1.jpg Cathedral_of_Szeged2.jpg 752segedin.jpg   
 
A séta során sok szép épületet láthatunk, melyek közül talán a legismertebb a Dóm, azaz a Fogadalmi Templom. Előtte U-alakú tér Szeged egyik legjelentősebb látványossága, a két világháború közti időszak egyik legszebb magyar építészeti alkotása. A klinker téglából készült épületsor skandináv ihletésű. Nyugati oldala a kollégium és a Hittudományi Főiskola, délnyugati sarka a püspöki palota, déli és keleti oldalán egyetemi tantermek és kutatóintézetek foglalnak helyet. A körbefutó árkádok alatt a Nemzeti Emlékcsarnok (Pantheon) látható. Az épületegyüttes közepén lévő, 1935-ben készült órajáték hangja és figurái még azokat is elbűvöli, akik ezerszer látták, hallották már. Figuráit, a dékánt és a diákokat valós személyekről mintázták, mint pl. Petőfi Sándor vagy Csokonai Vitéz Mihály. Naponta kétszer, 12 óra 15-kor és 17 óra 45-kor szólal meg és indul el. A tér egyik éke a Dömötör-torony, Szeged legidősebb, 11. századi alapokon nyugvó építménye, a mai Dóm helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott tornya. Belsejét Aba-Novák Vilmos falfestményei díszítik. A térről távozva számtalan látnivalóval találkozunk...
 
 
4292111121051439_szeged_grof_palota2_1.jpg 35265892.jpg news.jpg Reok_palota__4_.jpg 
 
Látnivalókban és élményekben gazdag napot hagyva magunk mögött, útnak indul a csoport és autóbuszra szállva haza fele veszi útját délután 6 óra fele.
 
Top Travel Utazási Iroda
  8000 Székesfehérvár Rákóczi u. 2.  
tel.:22/502-717 fax:22/502-716 
e-mail:info@atoptravel.hu 
www.kulfoldinyaralasok.hu
top_logo02_1.jpg
Top Travel Utazási Iroda 
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.  
 tel/fax: 22/329-449  
e-mail: rhea@bollatravel.hu 
www.atoptravel.hu