Salzkammergut-Hallstatt-Salzburg-Bad Ischl

SALZKAMMERGUT
HALLSTATT - SALZBURG - ST. GILGEN -BAD ISCHL 
 
online foglalás•► 
 
Időpont: 2020. augusztus 21-23.  3 nap/2 éj 
Utazás: felsőkategórás autóbusszal
Részvételi díj: 54.990 Ft / fő
A részvételi díj tartalmazza az utazás, 2 éj szállás 2 reggeli és idegenvezetés díját. Nem tartalmazza az utas biztosítást, mely irodánkban megköthető (1.710 Ft/fő a teljes utazás időtartamára), s a belépők árát.
Belépők: Az árak tájékoztató jellegűek.
Bad Ischl Császári villa-park-fotó múzeum: 15,50 Euro, nyugdíjas (60 év felett): 13,50 Euro, gyerek: (7-16 éves): 9 Euro, 7 éves kor alatt ingyenes
Salzburgbahn-sóbánya: csoportos belépő (min. 20 fő): 23,50 Euro
Ossarium-Hallstatt: 1,50 Euro
Mozart szülőház: 14 Euro
Hellbrunn: felnőtt: 10,50 Euro, csoportos belépő (20 fő felett): 8,50 Euro
 
 
Program:
1. nap: indulás Székesfehérvárról reggel 06:00 órakor a Skála parkolóból. Folyamatos utazásunkat egy-egy technikai szünettel megszakítva érkezünk a kora délutáni órákban Hallstatt városába. Az ausztriai barokk kisváros neve a kelta hagyományok szerint a "só helye". Lakosainak száma ezer fő, ami a hely szűke miatt évek óta nem is változott.
 
hallstatt_10.jpg hallstatt__d.1080288.jpg halls.jpg
 
A meredek hegyoldal és és a tó között annyira kicsi a távolság, hogy a házak egymás fölé épültek, amivel a városnak egészen egyedi varázst kölcsőnöz. A városka érdekessége, hogy egyetlen főutcából áll. Különleges ékszere a festői természeti környezetén kívül a kis gótikus temploma. A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a templom kertjében található teraszos temető, melynek halotti maradványait 20 évvel temetésük után kiássák, koponyájukat kifehérítik, virág és babér koszorúval ékesítik, majd a homlokra gót betűkkel vésik fel az elhunyt nevét, születésének és halálának dátumát. A templom melletti sziklafalba vájt Csontház így őrzi a megboldogult földi maradványait.
 
39788562.jpg koponya.jpg Hallstatt_csonhaz.JPG 35917528.jpg
 
Hallstatt másik nevezetessége, hogy itt van a világ legrégebbi só barlangja, mely a Hallstatt fölötti hegyentalálható. A felvonó a várossal teljesen összenőtt Lahn településről indul. A Salzbergbahn állomásán megváltható kombinált jegy, az oda-vissza felvonó árát és a sóbányába történő belépést biztosítja. A fenti állomásról pár száz méteres, fölfelé vezető, de nem túl megeröltető sétával juthatunk el a sóbánya épületéig.
 
632fd1ed03.jpg bergwerk_eingang.jpg 064b.jpg 32400969.jpg
 
A főépületben adnak egy bányászkabátot és nadrágot, amit a saját ruha fölé kell felvenni. Innen elég hosszú szabadtéri, de fedett falépcsősor vezet a bánya bejáratáig. A bejárattól hosszú járatok vezetnek a hegy belsejébe. A kiállítás különböző termeiben látványosan, néha show műsor jellegűen mutatják be a só lelőhely kialakulását, különböző korok sóbányászati technológiáit és a bányászok életét . Több helyen van filmvetítés, a folyosókon is különböző hangeffektek, látványelemek szórakoztatják a látogatókat. A bányalátogatások egyik legérdekesebb része, a bányászok által használt hosszú facsúszdán történő lecsúszás. Fényképet is készítenek, amit a túra végén a kijáratnál meg is lehet venni. (Aki nem akar csúszni, az lépcsőn is lemehet) A túra utolsó szakaszán, egészen ki az épületig kis bányászvonat viszi az utasokat.
Salzkammergut legszebb helyén fekvő, legkülönlegesebben épült városkáját magunk mögött hagyva autóbuszra szállunk és szállásunkra utazunk.
 
 Hallstatt2.jpg hallstatt_455363_400541.jpg 20100820818.jpg hallstatt_1.jpg
 
2. nap: az utazás második célállomása Salzburg városába vezet. Sokan Európa egyik legszebb városának tartják, nem érdemtelenül. Nagy hegyek között fekszik a sebes sodrású Salzach folyó partján, műemlékei pedig páratlanok. Az Alpok északi szélén fekvő, varázslatos barokk város, a vár sziluettjével, a dóm és a templomok tornyaival már régóta az UNESCO Világörökségének része. Bajorországgal határos, Ausztria negyedik legnagyobb városaként számon tartott Mozartstadt.
 
salzburg_old_town.jpg salzburgalt.jpg salzburg1.jpg
 
 
A várost körüllengi Mozart "szelleme", őrzi a város emlékét a szülőháza és lakóháza kapcsán, ahol a látogató megcsodálhatja első hegedűjét, amit négy éves korában kapott.  Ugyancsak itt láthatjuk a szobát, ahol született és élt 10 éves koráig családjával. Az óvárosban található az egykori uralkodói rezidencia, a harangjáték, a dóm, a régi lóúsztató, az udvari istállók utcája, Hercegérseki Palota, Ferences templom, Mozart szülőháza, Mirabell kastély és park s a város felett emelkedő fellegvár.
 
 mozart.jpg images.jpg Salzburg9_CNT_28nov12_AndersSchonnermann_b_646x430.jpg wam.jpg
 
 
Minden sarkon és szegletben régmúlt idők emlékei a legkülönbözőbb korokból fennmaradt templomok, tornyok, homlokzatok, oszlopos erkélyek, karzatok. Salzburg tekinthető a mai Ausztria legrégibb városának.
A fellegvár - Hohensalzburg vára Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt erődítménye. Fennállása óta egyetlen ostromlónak sem sikerült bevennie. Sok éven át működött erődítményként, időnként hercegérsekek rezidenciájaként, de volt hogy kaszárnyaként és börtönként hasznosították. Legfontosabb látnivalói a középkori hercegi szobák és a vármúzeum az Arany Terem és az Arany Szoba falait csodálatos gótikus faragásokkal és festményekkel díszítették. Az 58 felirat és "répás címer" Leonhard von Keutschach érseknek állít emléket. Ugyancsak rá emlékeztet a vár szimbóluma, a mancsai közt répát tartó oroszlánnal.
 
A Hellbrunn kastély érdekessége a parkja, mely Ausztria legrégebbi barokk kertje.
53500510hb.jpg thumb_39937__contentGalleryBig.jpeg f860e38c72d3aa6f1ba8b3248a3ab7ba.jpg DSCF6350.JPG
 
 
Különös vonzereje a vizijáték-, szökőkút rendszere. 1612-ben a hercegérsek megbízást adott a kastély építésére. Az Alpok északi részének a legpompásabb reneszánsz építményének számít. Szinte változatlan formában, majdnem ugyanazt élvezhetjük, amit a rezidenciá lakó érsekek egykor: titokzatos, misztikus barlangok, víz mozgatta figurák és fura szökőkutak szórakoztatják a látogatókat a kastély és park minden szegletében.
 
thumb_39934__contentGalleryBig.jpeg hellbrunni_kast__ly.jpg schloss_hellbrunn_austria_600x.jpg  
 
 
Fény és árnyjátéka, ijesztő és mulatságos jelenségek. A kastélypark fölött, idilli környezetben díszelgő kis kastély a salzburgi népművészet különös keresztmetszetét tárja a látogató elé. Termeiben a népszokások és a környék jellegzetes népviseleteinek válogatott darabjai társaságában.
A Mirabell-kastélyból és az azt körülölelő Mirabell-kertből lélegzetelállító, képeslapra illő kilátás nyílik Salzburg jelképére, a fejedelmi Hohensalzburg erődítményre, az óvárosra a Getreidegasséval, ahol Salzburg legismertebb fia Wolfgang Amadeus Mozart született, továbbá a salzburgi dómra, amely a hercegérsekek több mint 1000 éves uralkodásának impozáns bizonyítéka.
 
 5820198401_56745c4d14_z.jpg charles_bowman_mirabell_gardens_and_schloss_hohensalzburg_salzburg_austria.jpg mirabell_palace_3815846614_7e02176434.jpg Impr_Mirabelle-Garten-Salzburg_1.jpg 
 A világ egyik legszebben tervezett és legjobban karbantartott kertjében áll az 1606-ban épített, a XVIII. században barokkizált Mirabell-kastély. 1818-ban csaknem teljesen leégett, az ujjáépítés során csak a főhomlokzat és a belső udvar őrizte meg az eredeti barokk látványt. A kastélyt körülvevő parkot 1690-ben Fischer von Erlach tervezte. A hosszú, négyszögletes virágágyak között gyönyörű márványszobrok bukkannak a látogató szeme elé. Egy kis hidacskán áthaladva a bástyakeretbe jutunk. A kertben találjuk a Madárházat, amely ma kiállítóterem. Az egykori bástyateraszon 1715-ből származó márványtörpéket láthatunk.
 
marmorstiege_salzburg_2.jpg 3154732_preview.jpg 5820201255_f9252802a0_z_1.jpg P7035104___Salzburg_Mirabell_kert_1024.jpg 
 
Az Orangerieben Salzburg Barokkmúzeuma rendezkedett be, a XVIII. század művészetét bemutató anyaggal. (Kizárólag vázlatokból álló gyűjteméyne alapján a műalkotás születéséről kap fogalmat a látogató.) A kastély legértékesebb részeinek egyike, az angyallépcső nevet viselő, Georg Raphael Donner puttóival és szobraival díszített márvány díszlépcsőház. A Márványterem a hercegérsek egykori dísztermét, melyben egykor Leopold Mozart adott hangversenyt gyermekeivel Wolfganggal és Nannerllel, napjainkban a világ egyik legszebb házasságkötő termeként tartják  számon. A kastély többi terme a városi kormányzatnak ad otthont, s ezek megtekintésére nincs mód.
 
org63723salzburg_119_b.jpg
 
3. nap: reggelit követően a Wolfgangsee partján fekvő hangulatos Sankt Gilgen városka felé vesszük utunkat. Rövid sétát téve kellemes órát töltünk a tó parti településen. A programunkat utazással folytatjuk, s Bad Ischlbe megyünk, ahol a kis városi séta mellett a csoport megtekinti a Császárvillát, melyet Zsófia ajándékozott fiának eljegyzési ajándékként. Ferenc József közel 60 nyarat töltött itt a parkkal körülvett biedermeier villában. Megtekintjük az épület eredeti állapotában megőrzött helységeit, melyekben Sissi királyné is a nyarait töltötte. Innen kormányzott Ferenc József, amikor 1914-ben hadat üzent Szerbiának, s itt íródott a Népemhez című irata, melyben a háborúhoz vezető indítékait írta meg.
Salzkammergutat magunk mögött hagyva hazafelé vesszük utunkat, érkezés Székesfehérvárra az esti órákban.
 
header_kaiservilla.jpg image_large.jpg 68401.jpg 
 

Top Travel Utazási Iroda
  8000 Székesfehérvár Rákóczi u. 2.  
tel.:22/502-717 fax:22/502-716 
e-mail:info@atoptravel.hu 
www.kulfoldinyaralasok.hu
top_logo02_1.jpg
Top Travel Utazási Iroda 
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.  
 tel/fax: 22/329-449  
e-mail: rhea@bollatravel.hu 
www.atoptravel.hu