Mariazell

Kirándulás Mariazellbe
 
online foglalás•► 
 
Időpont: 2018. szeptember 2. vasárnap
Utazás: felső kategóriás autóbusszal
Részvételi díj: 8.990 Ft
A részvételi díj tartalmazza az utazás és idegenvezetés költségét, de nem tartalmazza az utasbiztosítás költségét, melynek összege 660 Ft/fő.
Fakultatív: kabinos felvonó: 16 Euro (Az ár tájékoztató jellegű.)
 
Indulás 6 órakor a székesfehérvári Skála parkolóból, majd folyamatos utazás és rövid pihenők után érkezés Mariazellbe. Mariazell Stájerország és alsó-Ausztria határán fekszik a Bürgeralpe (1270 m) lábánál, több völgy találkozásánál.
A város Közép-Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelye, és évszázadok óta keresik fel a zarándokok. A bazilika legfontosabb kincse a Máriát és a kis Jézust ábrázoló kegyszobor, valamint az I. Lajos által adományozott Szűz Mária kép. A kegyszobor 48 cm magas, fából készült, s évente három alkalommal (Nagypéntek, dec. 21-város alapításának napja, Mária ünnepe-szeptember 08.) díszes ruhába öltöztetik. Ezeket a drága anyagokból és csipkékből készült ruhákat nemes hölgyek készíttették és adományozták, s a XIX-XX. századból származnak.
 
Basilika_Mariazell_Arzbergerhaus_Platzwahl_2012_1.jpg 2012_09_16s3_Mariazell_Rosenkranzweg_Blick_zum_Oetscher.JPG mariazell_f__tere.jpg Buergeralpe_Mariazell_0680.jpg
 
A város neve az 1157-es évre vezethető vissza, amikor egy Magnus nevű bencés szerzetes a településre érkezett, hogy az itt élők lelkipásztora legyen. Magnus magával hozta fából faragott kedves kis Mária szobrát, ám az utat egy helyen hatalmas szikla zárta el, melytől nem tudott tovább menni. A szerzetes a Szűzanyához fordult imájával, s a szikla kettéhasadt, így Magnus folytathatta útját. Megérkezvén a szobrot egy farönkre tette és kis fakápolnát épített köré - "Maria in der Zelle", amely hamarosan a vidék hitéletének központja lett. A hagyomány szerint a szobor ma is azon a helyen van, ahol a szerzetes a legenda elhelyezte. Megerősíti ezt a tényt, hogy 1727-ben a kegyoltár átépítésekor azon a helyen találtak egy fatörzset, melyen  a szobrocska állhatott.
 
 kepek_mariazell1_1263559369.jpg mariazell_10_315879_95757.JPG header11.jpg
 
Mariazell 1344-ben kapott vásárjogot, ettől kezdve a polgárok tarthattak vásárokat. A mostani főtér és a három főbb utca is ebben az időben alakult ki a ma is látható formájában. 1928-ban itt épült az elsők között a Bürgeralpe kabinos drótkötélpályája.
Legismertebb épülete a Bazilika. Jellegzetes háromtornyú templom, a város jelképe. Különleges módon ötvözi a gótika és a barokk jegyeit. A templomban páratlan egyházi gyűjtemény és múzeum található. Több magyar vonatkozása is van. Nagy Lajos építtette, illetve Mindszenty bíboros itt volt eltemetve, majd hamvait a rendszerváltás után Esztergomba vitték.
 
mariazell1.jpg Mariazell_gnadenkapelle_1.jpg P1120463.JPG fassade_der_basilika_mariazell_original.jpg  
   
Szabadprogram keretén belül sok érdekes látnivalót kereshetnek fel utasaink. Figyelmükbe ajánljuk az alábbi lehetőségeket:
  
- Arzberger likőrüzem: érdemes megnézni a 33 különböző gyógynövényből készülő gyomorkeserű gyártását, majd csomagoltatni a nedűből. A likőrmanufaktúra 1883 óta a középkori kolostorok hagyománya szerint készíti italát.
 
01.jpg arzberger_fred_hell.jpg 237.jpg thumb_55891__contentGalleryBig.jpeg
 
- Pirker mézeskalács sütő üzeme: 300 éves múlttal gyártják változatlan receptúra szerint a mariazelli mézeskalácsot különféle formákban és mutatós díszítésekkel. A fűszerkeverék szigorúan őrzött titoknak számít, s generációról generációra örökítik.
 
 H_nsel_Gretel_verzierenJENSklein.jpg bauerntruhe_1.png Pirker.jpg mariazellerhof-gross11_1.jpg
 
- Hagyományok háza: a múzeum a 25 kiállítóteremben mutatja be, hogy hogyan éltek több, mint 100 évvel ezelőtt a falusi emberek és a favágók a hegyekben. Népszokásokat, kihalt mesterségeket ismerhetünk meg.
 
- Magnus sziklája - Ursprungsfelsen: a legenda szerint ez a szikla zárta el a hittérítő, ferences szerzetes, Magnus Klause útját, aki egy fából faragott Mária szobrot cipelt. Imái hatására a szikla ketté hasadt és folytatni tudta az útját. Később egy cellát épített a Mária szobornak a sziklába. Innen ered a város neve Mária a cellában = Mariazell. Ide jöttek az első zarándokok, melyet túristaúton napjainkban bárki elérhet.   
 
- Szent kút - Heiliger Brunnen: a kút vizének gyógyító erőt tulajdonítanak, gyakran visznek magukkal belőle haza a zarándokok.
 
- Múzeumvillamos: Mariazell vasútállomásán található a világ legrégibb gőzvillamosa. A korhűen helyreállított kocsik a XIX. század hangulatát idézik.
 
Mariazell megismerését befejezvén délután buszra száll csoportunk és hazafelé vesszük utunkat. Érkezés az esti órákban Székesfehérvárra a Skála parkolóba.
 
Bolla Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár Rákóczi u.2.
tel.:22/502-717 fax:22/502-716
e-mail:bolla@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu
bollalogo.JPG
Bolla Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.
 tel/fax: 22/329-449 
e-mail: rhea@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu