Utazás kereső-
Indulási időpont
Ár
Csökkenő
Növekvő


Meteorológia

Árfolyamok


Ipolytarnóc, a magyar Grand Canyon   Oldal nyomtatása
content_top
Ipolytarnóc, a magyar Grand Canyon
 
 
Időpont: 2019. szeptember 21. szombat
Utazásfelső kategóriás autóbusszal
Részvételi díj: 7.990 Ft
A részvételi díj tartalmazza az utazás és az idegenvezetés költségét.
Belépők: ( az árak tájékoztató jellegűek )
Bánya múzeum: felnőtt: 900 Ft/fő, gyerek-nyugdíjas: 300 Ft
Füleki vár: 5 Euro
Ipolytarnóc: 1.500 Ft/ fő, gyerek-nyugdíjas: 1.000 Ft/fő
 
Indulás reggel 6 órakor a székesfehérvári Skála parkolóból, majd rövid pihenőt követően érkezünk Mátraverebély-Szentkútra.
Mátraverebély-Szentkút a ferencesek által működtetett leglátogatottabb magyarországi zarándokhely a római katolikusok körében.
 
Ezután érkezünk a Füleki várhoz.
A füleki vár sziklatömbje a természetes alapoktól mérve 60 méter magas. Az eredeti várat a 12. században négyszögletű torony, védőfallal ellátott palota, a délnyugati oldalon cölöpökből kialakított kerítés és árok alkotta. Az 1551-es évben a várat kibővítették, agyúbástyákat, várfalakat és óolasz ötszögű védőbástyákat (ma is látható Bebek torony) építettek. A hatalmas, 6 méter széles védőfallal megerősítették a gótikus várat, reneszánsz bástyákkal, tüzérségi tornyokkal vették körül. Megépítettek 3 tüzérségi állást, 6 bemélyedést a csáklyások részére.
 
Az alsóvárat 3 poligonális bástya, 2 őrtoronnyal és csapóhíddal ellátott kapu és 10 méter mély árok védte. Az átépítés része volt a város köré épített hatalmas védőfal, kapukkal és rondellákkal. A városi erődítményből egyetlen bástya maradt fenn. Az alsóvárból csak a várudvar egy része maradt meg, a többi rész a város terjeszkedése miatt eltűnt. A vár 1682-ben az ostrom ideje alatt leégett, s azóta romokban áll.
 
 
 
 f__lek.JPG m__travszk.jpg 

Az Ipoly folyó közelében bújik meg földtani örökségünk páratlan gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Itt található a világ legnagyobb megkövesedett fenyőféléje, mely 100 m hosszú és 8 m széles( a bejártaig kb 700 métert kell sétálni ). A világhírű földtani tanösvény 1 órás vezetett kirándulásán veszünk részt, utána egy 10 perces 3D-s filmvetítésen vehetünk részt.

 

 5618.jpg canyon.jpg fak_regi_n.jpg

Ipolytarnóc után indulunk a Nógrádszakál közelében található ún. "palóc Grand Canyonhoz". Ez egy kb. 2 órás túra, ami könnyen teljesíthető, miközben szebbnél-szebb tájakon haladunk keresztül.
 
A túra végeztével buszra szállunk és haza indulunk, várható érkezés Székesfehérvárra este 21 óra körül.
 
Várjuk jelentkezését, szívesen állunk rendelkezésére irodáinkban:
 
Top Travel Utazási Iroda
  8000 Székesfehérvár Rákóczi u. 2.
tel.:22/502-717 fax:22/502-716
e-mail:info@atoptravel.hu
www.kulfoldinyaralasok.hu
top_logo02_1.jpg
Top Travel Utazási Iroda 
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.
 tel/fax: 22/329-449 
e-mail: rhea@bollatravel.hu
www.atoptravel.hu
 
 
content_bottom

bottom_right
INweb Informatika