Utazás kereső-
Indulási időpont
Ár
Csökkenő
Növekvő


Autóbuszrendelés
P1010980b.jpg P1000751b.jpg

Repülőjegy

Reptéri parkolás

Meteorológia

Partner program

Árfolyamok


Mohácsi busójárás   Utazás nyomtatása
content_top
 Mohácsi Busójárás
 
 
 
Időpont 2019. március 3. vasárnap
Utazás felső kategóriás autóbusszal
Részvételi díj  5.990 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza az oda-vissza utazás és a csoportkísérés díját. 
 
 images.jpg  1.jpg  15.jpg
 
Indulás reggel 7:30 órakor a székesfehérvári Skála parkolóból, majd folyamatos utazást követően érkezés Mohácsra, ahol már a Busójárás hangulata fogadja a csoportot.
mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás. Más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.
 
13_1.jpg  21.jpg 11.jpg 
 
Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák, melynek aligha van történeti alapja. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok.
 
 4.jpg  20_1.jpg  2.jpg 
 
busó öltözete régen is olyan volt, mint ma, kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi : a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkacsuklyás álarc. A busócsoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezze jókívánságait, elvégezze varázslatait és részesüljön azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük.
 
 9.jpg  5.jpg  8.jpg 
 
Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás látványosság szempontjából sokat nyert. A beöltözött busócsoportok a Dunán csónakokkal kelnek át, majd a busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban minél nagyobb zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre, a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, s a telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.
Az UNESCO 2009-ben felvette a mohácsi busójárást az emberiség szellemi kultúrális örökségének reprezentatív listájára.
Egy izgalmas napot maguk mögött hagyva a csoport kb. 18 órakor autóbuszra száll és hazaindul Székesfehérvárra. Várható érkezés 20:30 óra körül.
 
Tartson velünk, űzze el a sokácokkal a telet és köszöntsük együtt a tavaszt!
 
 
 17.jpg   16.jpg  19_2.jpg
 
Várjuk érdeklődését, jelentkezését irodáinkban:
 
Bolla Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár Rákóczi u. 2.
tel.:22/502-717 fax:22/502-716
e-mail:bolla@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu
bollalogo.JPG
Bolla Travel Utazási Iroda
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.
tel.:22/329-449 fax.:22/329-449
e-mail:rhea@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu
ONLINE Foglalás
(még 48 szabad hely)
content_bottom

bottom_right
INweb Informatika