Utazás kereső-
Indulási időpont
Ár
Csökkenő
Növekvő


Meteorológia

Árfolyamok


Eger, Szépasszonyvölgy   Oldal nyomtatása
content_top
EGERSZALÓK - EGER ÉS A SZÉPASSZONYVÖLGY
 
Időpont: 2020. július 25. szombat
Utazás: felsőkategóriás autóbusszal
Részvételi díj: 8.490 Ft/fő
 
A részvételi díj tartalmazza az utazás és idegenvezetés költségét, de nem tartalmazza a belépők árát.
Indulás 07:00 órakor Székesfehérvárról a Skála parkolóból. Folyamatos utazást követően érkezés Egerszalókra, ahol megtekintjük a híres sódombot. Ezután utunkat folytatjuk Egerbe. Gyalogos városnézés keretében az idegenvezető megmutatja a város főbb neveztességeit.
 
 egri templom_1.jpg Dobo_ter_szeles.jpg Eger_Bazilika.jpg
 
Az ország egyik legszebb barokk városa az ezeréves püspöki székhely, ma érseki központ. Lakói dicső történelmi múltjára, értékes műemlékegyütteseire lehetnek büszkék. A hazaszeretet városának Dobó István várkapitány történelmi tette után nevezték el, aki 1552-ben több mint egy hónapig állt ellen a hússzoros török túlerőnek. Magyarország második legnagyobb temploma a klasszicista érseki Székesegyház az ország legnagyobb orgonájával. Tornyában az ország első csillagászati múzeuma, a Spekula Csillagvizsgáló működik.
A Megyeháza kapualjában Fazola Henrik kovácsmester egyedülállóan szép kovácsoltvas kapui késztetnek csodálatra.
 
 v__r.jpg a_bikaver_hazaja_eger_13940.jpg 16.jpg v__reger.jpg
 
A középkori egri vár, melyet a tatárjárás után a XIII. században kezdtek építeni a török idők győztes végvára volt. Itt kapott helyet a vár és a város összefonódó történetét bemutató Dobó István Vármúzeum, a Hősök termében Dobó István síremléke, a föld alatti kazamatákban a kőtár.
 
eger2.jpg minare.jpg min2.jpg eger__minarett_m400xm300.jpg DSCF3075.JPG 53856691.jpg
 
Negyven méter magasan nyúlik a város fölé a 97 lépcsős Minaret - Európa legészakibb török kori építménye. A karcsú torony az 1596-tól közel száz éven át tartó török uralomra emlékeztet. A minaret a hajdani Kethuda dzsámihoz tartozott, s teraszáról naponta ötször hívta imára az igazhitűeket a müezzin. A vállalkozó kedvűeknek érdemes felkapaszkodni a lépcsőkön, mert körerkélyéről páratlan panoráma tárul elénk.
 
 szepasszonyvolgy_szolo_3.jpg eger21.jpg 18176_41791.jpg Bor.jpg egri_borvidek.jpg
 
Eger városával történő ismerkedésünk után autóbuszra szállunk és a városhoz közeli Szépasszonyvölgybe visz utunk. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem. Az azonban bizonyos, hogy 1774-ben kezdték a völgy Öregsorának kialakítását püspök-földesúri engedély alapján. 1871-ben már 32 borospincéről számol be az összeírás. Az egri bor hírneve az elmúlt évszázadban szorosan kapcsolódott össze a több mint 150 pincét számláló Szépasszony-völggyel.
 
 pince.jpg 20111222102609_egri_borok_a_felsooktatasban.jpg dsc_0526_kicsi.jpg 20111128131425_szepasszony_volgy.jpg
 
A völgy mai nagyszabású pincecsoportja a II. világháborút követően, a földreform után épült meg. Kevés kívételtől eltekintve riolittufába vágott lyukpincékkel találkozunk Eger és környékén. A riolittufa kiválóan alakítható, benne a bor állandó 10-15 fokon tartható.
Kellemes szabadidőt tölthet a csoport a pincék látogatásával és az éttermek kínálata is igen gazdag, így aki a borkóstolás lehetőségével nem kíván élni, fogyaszthat egy kései ebédet vagy sétálhat, nézelődhet a völgyben.
Késő délután hazaindulunk Székesfehérvárra.
 
Top Travel Utazási Iroda
  8000 Székesfehérvár Rákóczi u. 2.
tel.:22/502-717 fax:22/502-716
e-mail:info@atoptravel.hu
www.kulfoldinyaralasok.hu
top_logo02_1.jpg
Top Travel Utazási Iroda 
8000 Székesfehérvár Piac tér 1.
 tel/fax: 22/329-449 
e-mail: rhea@bollatravel.hu
www.atoptravel.hu
   
 
    
content_bottom

bottom_right
INweb Informatika