Utazás kereső-
Indulási időpont
Ár
Csökkenő
Növekvő


Autóbuszrendelés
P1010980b.jpg P1000751b.jpg

Repülőjegy

Reptéri parkolás

Meteorológia

Partner program

Árfolyamok


Dél-Dunántúl: Abaliget, Pécs és Villány   Oldal nyomtatása
content_top
Dél-Dunántúli kirándulás
Abaligeti- Cseppkőbarlang, Pécs és Villány
 
 
Időpont2018. június 17. vasárnap
Utazásfelső kategóriás autóbusszal
Részvételi díj: 6.490 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza az utazás és idegenvezetés költségét, de nem tartalmazza a belépők árát.
Belépők: Az árak tájékoztató jellegűek.
Abaligeti-Cseppkőbarlang: felnőtt: 1000 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 800 Ft/fő
Gázi Kászim pasa dzsámija: felnőtt: 1500 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 700 Ft/fő
Székesegyház: 1.500 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 700 Ft/fő
Püspöki Palota (fakultatív): felnőtt: 2.200 Ft/fő,  diák/nyugdíjas: 1.200 Ft/fő
Zsolnay múzeum (fakultatív): felnőtt: 1500 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 750 Ft/fő
Marcipán Múzeum (fakultatív): felnőtt: 350 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 200 Ft/fő
Villányi Bormúzeum: 600 Ft/fő, borkóstolás: 200-400 Ft/dl
  
Indulás Székesfehérvárról 6:30 órakor a Skála parkolóból, majd folyamatos utazást követően érkezünk az Abaliget-i Cseppkőbarlanghoz.
A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. A víz eróziós tevékenysége által alakított formavilága következtében régebben a világ száz természeti csodája közé sorolták. A folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a gyalogosan, kényelmesen megtekinthető 466 méteres főág és a három, nehezen járható mellékág. A barlang, az emberi szem számára láthatatlanul, ma is változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. Klímája, köszönhetően a 97 %-os páratartalmú levegőnek és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. 
 
hpim2937.jpg abaligeti_barlang_es_denevermuzeum_829.jpg Abaligeti_bg.jpg 242.jpg 
 
A kagylós mészkőben kialakult cseppkőbarlang a Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja. A barlang a Katya-patak forrása. A mélyből előtörő víz egykor több malmot hajtott, ma a barlang vize táplálja Abaliget két mesterséges tavát. A tudósok az abaligeti barlang korát félmillió évre becsülik. A triászból származó mészkőréteg a pleisztocén középső szakaszában keletkezett. A barlang történetével kapcsolatos legrégebbi adatot az abaligeti plébánia iratai őrzik. A barlangot a közelmúltban gyógy-barlanggá nyilvánították. A barlang állatvilágát sokan tanulmányozták, ennek eredményeként 1934-ben már 190 állatfajt mutattak ki és írtak le, köztük a vak víziászkát, százlábúakat, több aprófutonc fajt. A barlang jelentős denevérpihenő.  A téli időszakban a zavarást jól tűrő kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg. A barlangban az átlaghőmérséklet 12,6 Celsius fok, így a nyári időszakban is ajánlott egy pulóver. A látogatás hossza kb. 1 óra.
 
abaligeti_barlang.jpg bezdanfoto.hu_abaligeti_barlang_2.jpg Abaliget_Cave_2.jpg bezdanfoto.hu-abaligeti-barlang-24_1.jpg 
 
A barlang túra után folytatjuk utunkat Pécsre, mely Magyarország ötödik legnagyobb településeBaranya megye megyei jogú városa, és a Pécsi járás és kistérség székhelye. kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település a 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára. A püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban. Ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval. A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.
 
31122_a5.jpg P__cs_Cathedral___Hungary.jpg pecs-pecsi-indohaz-_2_1.jpg

A 150 éves török hódoltság után – e korszakból gazdag építészeti emlékeinek maradtak fent1780-ban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Terézia királynőtől. Ezt követően erőteljes polgárosodás, gazdasági fejlődés indult el. Az iparosodás a 19. század első felében jelentősen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak. A város 2007-ben harmadik, 2008-ban pedig második lett az Élhető Települések (The LivCom Awards) nemzetközi versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában, 2010-ben pedig elnyerte az Európa Kultúrális Fővárosa címet.

 P__cs_MTA_sz__kh__z.jpg kepek_szechenyiter3_pecs_1242732882.jpg images_8833.jpg

A híres Gázi Kászim pasa dzsámija  a török uralom alatt, gótikus stílusban, Szent Bertalan plébániatemplom köveiből épült. A török kiűzése után a jezsuiták kapták meg, a minaretet lebontották, az épületet átalakították, azonban még ma is őrzi az iszlám jegyeit. Napjainkban katolikus templomként működő dzsámi az 1939-es átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját. Gázi Kászim pasa egykori dzsámija a magyarországi török építészet legmonumentálisabb alkotása. 
 
Pecs_dzsami_beslo.jpg 2880.jpg p__cs_sz__chenyi_t__r4.jpg 77648310.jpg
  
A városnézést követően lehetőségük lesz csoportosan megtekinteni az 1928-ban a család által, Zsolnay Vilmos születésének 100. évfordulója alkalmából alapított Zsolnay Múzeumot. A Múzeumban kiállított gyűjtemény bemutatja a porcelán, eozin, pirogránit fejlődését és megcsodálhatók a legszebb és legjellemzőbb darabjai. A kiállítás mellett képet kapunk a gyár tervezőművészeinek munkásságáról. Meismerhetjük a család történetét és életükből, tárgyi környezetükből megidézett emlékszobát. 
 
eozin_727770.jpg 40_1.jpg 250px_Zsolnay_Vilmos_Zelesny.jpg 000212973_4.jpg.jpg_orig.jpg
 
Aki nem kíván a múzeum látogatás lehetőségével élni szabad program keretében tölti el az időt. Érdemes lehet felkeresni a Marcipán múzeumot, ahol a kiállításon élethű hímzett párnák, kalocsai csipkék, gobelin bútorok, mesevilág jelenetei, Árpád fejedelemtől Zita királynéig 24 marcipán keretbe foglalt és festett portré ábrázolja történelmünk nagyjait. Megtekinthető a hortobágyi ménes, esküvői hintó négy lóval, de megcsodálhatjuk a kaktuszvilág legszebb példányait is természetesen marcipánból. A kiállítás mellett sok finomságot is ehetünk a cukrászdában. 
 
Hungary_pecs___marcipan3.jpg marcipan.jpg pecsmarcipan_muzeun_40132_579559.jpg 801.jpg
 
Pécs után következő állomásunk Villány, mely a testes, tüzes borok hazája. A Csodás természet, az éghajlat, az itt élő emberek szorgalma, szaktudása, vendégszeretete valamint a borral szembeni magas minőségi elvárások tették nemzetközileg és országosan is méltán híressé a Villányi vörösbort. Villány főutcájára néz a két sorban elhelyezkedő impozáns pincesor. 
 
118891.jpg villanyi_pincesora.jpg Karolingbor.jpg villanyi_borvidek_3.jpg
 
A Bormúzeumban megismerjük a Villány - Siklósi borvidék történetét, a szőlőművelés és a bortermelés kialakulását és ennek legfontosabb eszközeit. Az épület valaha a világhírű szőlőnemesítő, Teleki Zsigmond présháza volt. A megújuló kiállításon régre nyúló tárgyi emlékek bizonyítják Villány borászati és szőlészeti múltját.
 
000593554_3.jpg.jpg_orig.jpg bormuzeum.jpg villany_wine_museum.jpg n_65173_1.jpg
 
Szőlőművelő eszközök, kádár eszközök, csingyalu, dongagyalu, szőlőprések, szüretelő eszközök, fejőgép, dugázógép és kádak sorakoznak. A pince egy külön lezárt részén kb. 40.000 palack múzeumi bort őriznek. (Múzeumi bornak a legalább 5 éve különlegesen érlelt bort nevezik, amelynek élvezeti értéke meghaladja a kereskedelmi borét. Kiemelkedő zamattal és illattal, fajtára jellemző egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik.) A bormúzeum után bórkostolásra és vásárlásra lesz lehetősége a csoportnak.
 
Jöjjön el velünk a Dél-Dunántúli vidékre, tegyen velünk egy emlékezetes kirándulást ezen a kellmes nyári napon!
Várjuk jelentkezését, szívesen állunk rendelkezésére!

 
Bolla Travel Utazási Iroda
  8000 Székesfehérvár Rákóczi u.2.
tel.:22/502-717 fax:22/502-716
e-mail:bolla@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu
bollalogo.JPG
Bolla Travel Utazási Iroda
 8000 Székesfehérvár Piac tér 1.
 tel/fax: 22/329-449 
e-mail: rhea@bollatravel.hu
www.bollatravel.hu
 
 
  
 
    
content_bottom

bottom_right
INweb Informatika